portada-jamba1

Novel·la
Abans de les cinc som a casa
Premi BBVA Sant Joan
330 pàgines
Versió original catalana: Edicions 62, agost de 2020
Traducció espanyola: Destino, setembre 2020

Sinopsi: Algú es mor, la família es reparteix les coses de valor i contracta una empresa perquè buidi el pis. Les seves pertinences acaben venudes als Encants i, el diumenge següent, un passavolant troba tretze llibretes al mercat de Sant Antoni. Són els diaris d’un barceloní que, des de mitjans dels anys seixanta i durant quinze anys, va deixar constància del seu dia a dia.
El comprador de seguida s’adona que és tota una vida, el que recullen aquells quaderns, i entoma el repte majúscul de reconstruir-la. Tan sols té unes notes fugaces que indiquen si aquell dia l’home va anar a la feina, al Liceu o d’excursió a Montserrat, i si va ser a casa abans de les cinc o més tard. De tant en tant, uns noms –Grazia, Monzó, Marina–, uns carrers –Numància, Galileu–, bitllets de tramvia, d’autos de línia, algun viatge per Europa i entrades a cinemes de sessió contínua.
Perquè, de què estan fetes, les nostres vides? La resposta és aquesta novel·la amb què Albert Forns ens capbussa en una aventura fascinant: la recerca, a partir d’unes llibretes –“la del pis nou”, “la del casament”, “la de la jubilació”, “la de les primeres eleccions democràtiques”–, de la persona que s’hi amaga al darrere, l’Hilari, un personatge ordinari amb una vida extraordinària. Una investigació detectivesca que també pot llegir-se com un viatge al passat i com una reflexió sobre per què escrivim.
Amb els seus diaris, l’Hilari va llançar al mar un missatge en una ampolla: aquest llibre reviu l’emoció de trobar-la i destapar-la.


portada-jamba1

Novel·la
Jambalaia
Premi Llibres Anagrama
304 pàgines
Anagrama, versió catalana: març de 2016
Traducció espanyola: juny 2016

Sinopsi: Això és una guia per sobreviure a Montauk, un tranquil poblet de pescadors envaït per milers de surfistes i hipsters de Nova York. Un tractat teorico-pràctic sobre la masturbació i el sexe dels astronautes. Un recull de les excentricitats de diversos tipus d’escriptor mentre conviuen en una granja aïllada. Un assaig sobre el neuromàrqueting, l’obesitat i els efectes de la dispersió urbana en la salut física i mental de la població americana. Una tirallonga de postals sagnants sobre la vida literària barcelonina. La reconstrucció de la infidelitat que va fer cèlebre Max Frisch amb la novel·la Montauk. Un reportatge gonzo sobre Walmart, Amazon i l’alcoholisme dels escriptors. Una galeria de retrats d’emprenedors de tota espècie que agradarà a la gent de dretes. Un estat de la qüestió sobre la pornografia en l’era d’Internet. La crònica d’una revolta ciutadana contra el turisme low cost. Un combat de diversos rounds dialèctics entre un dramaturg llegendari i cinc aprenents d’autor. Un manual per prevenir la malaltia de Lyme. Un elogi de l’arquitectura-objecte i una classe magistral de fotografia documental. I també una història d’amor; o unes quantes.
Amb tots aquests ingredients i gèneres, una bona dosi d’humor i una prosa àgil i lluent, Albert Forns fa un pas més en la seva recerca sobre els mecanismes de l’autoficció i dissecciona el procés d’escriptura d’un llibre. Un making of que és, en realitat, una senyora novel·la sobre la síndrome de la segona novel·la.


portada-serra

Novel·la
Albert Serra
(the novel, not the filmmaker)
Premi Documenta
334 pàgines
Empúries, 2013

Sinopsi: El protagonista, Albert Forns, decideix un bon dia a la platja que es vol convertir en el cineasta Albert Serra, l’autor d’Honor de Cavalleria adorat a Cannes. A partir d’aquí, comença a estudiar el personatge, a veure les seves entrevistes i memoritzar les seves rèpliques polèmiques i provocadores. A mesura que avança la novel·la, descobrim que Albert Serra beu de Salvador Dalí, que com ell era un provocador cada vegada que veia una càmera, però també altres influències, com Andy Warhol. A banda d’això, el protagonista comença a comprar-se roba com l’Albert Serra i a deixar-se bigoti com ell per tal d’aconseguir la transformació, a sortir al carrer imitant-li la veu, etc. A mitja transformació, el protagonista té la oportunitat de col·laborar com a tècnic en un documental real sobre l’Albert Serra, i a partir d’aquí realitat i ficció es confonen, i la investigació sobre aquest “transformar-se en algú altre” agafa una nova dimensió. La novel·la barreja ficció amb crònica periodista dels rodatges reals de l’Albert Serra, tant a França com a la Documenta de Kassel, i també dietarisme i assaig sobre algunes figures de l’art contemporani, com Warhol, Basquiat, Dalí, Miquel Barceló.


ultracolors-petita

Poesia
Ultracolors
106 pàgines
LaBreu Edicions, 2013

Els poemes de l’Ultracolors estan escrits mentre estudiava artistes de l’art contemporani a partir dels anys seixanta (Richard Serra, Bruce Nauman, Nan Goldin, Miranda July) i les meves vivències quotidianes, d’amor i desamor es barregen amb l’obra d’aquests artistes, la seva sintaxi i les seves preocupacions. Cada poema pren el nom d’un artista i, de manera més directa o indirecta, dialoga amb la seva obra. Hi ha pintors (Cy Twombly, Jean Michel Basquiat), cineastes (Tsai Ming-Liang, Hou Hsiao-Hisen) o coreògrafs (Pina Bausch, Merce Cunningham).